Υπουργείο Παιδείας: Τι προβλέπεται για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου

Δράσεις για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου – Τι αναφέρει το νέο ΦΕΚ

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου:

  •  Σε κάθε σχολείο ο Σύλλογος των Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει τη λήψη των μέτρων που θεωρεί απαραίτητα για την οργάνωση της σχολικής ζωής με τρόπο που να διαμορφώνεται καλό σχολικό κλίμα επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες και ενημερώνει τον Σύλλογο Γονέων και τις Μαθητικές Κοινότητες. Στην υποστήριξη των μαθητών/τριών και στην προαγωγή του καλού κλίματος συμβάλλουν επιπλέον ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) αν έχει συσταθεί και λειτουργεί εντός του σχολείου, ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου καθώς και ο/η ψυχολόγος και ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός.
  • Για τον σκοπό αυτό μπορεί, επιπλέον, να αποφασιστεί η συνεργασία με υπευθύνους των υποστηρικτικών δομών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και/ή των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ή με κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων εντός του σχολείου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει, επίσης, την παιδαγωγική ευθύνη τροποποίησης της απόφασης αυτής..
  • Στην αρχή του διδακτικού έτους και το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται παιδαγωγική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, στην οποία γίνεται ο καταμερισμός των εργασιών του σχολείου στους εκπαιδευτικούς και ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου τους. Στη συνεδρίαση αυτή ορίζεται για κάθε τμήμα ένας/μία καθηγητής/τρια ως υπεύθυνος/η. Ο ρόλος του/της υπεύθυνου/ης καθηγητή/τριας είναι η παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών, η συστηματική υποστήριξή τους και η δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική κοινότητα και ο έγκαιρος εντοπισμός των μαθησιακών, οικογενειακών, οικονομικών και συναισθηματικών δυσκολιών των μαθητών/τριών, ώστε να μπορεί το σχολείο να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
  • Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών οργανώνει ενημερωτική συγκέντρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών, στην οποία ενημερώνονται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες για ζητήματα λειτουργίας του σχολείου. Η ημέρα και ώρα της συγκέντρωσης καθορίζονται με κριτήριο τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και κηδεμόνων.
  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την ευθύνη της εφαρμογής των προβλεπόμενων παιδαγωγικών κατευθύνσεων, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου. Για τον σκοπό αυτό στην αρχή του διδακτικού έτους και σε συνεργασία με τις μαθητικές κοινότητες προχωρά στην κατάρτιση ή τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας σχολικών Μονάδων. Με το πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται οι σκοποί της εκπαίδευσης, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα, τους σχετικούς νόμους, τα διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολείου. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κοινοποιείται στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Η εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας σχολικών Μονάδων ανατίθεται στο Συμβούλιο Τμήματος και στον/στην ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια του τμήματος. Το Συμβούλιο Τμήματος:
  • α) αποτελείται από όλους τους/τις διδάσκοντες/ουσες στο τμήμα και προεδρεύει ο/η Διευθυντής/ντρια ή ο/η Υποδιευθυντής/ντρια ή ο/η αρχαιότερος/η των διδασκόντων/ουσών στο τμήμα,
  • β) συνεδριάζει έκτακτα κάθε φορά που ανακύπτουν θέματα σχετικά με τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την υγεία και την πρόοδο των μαθητών/τριών του τμήματος,
  • γ) συγκαλείται από τον/την προεδρεύοντα/ουσα ή αν το ζητήσουν με έγγραφό τους δύο (2) τουλάχιστον διδάσκοντες/ουσες, ή και ένας/μία ή περισσότεροι/ες μαθητές/τριες για σοβαρό λόγο που αφορά όλο το τμήμα,
  • δ) στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μπορεί να μετέχει και το προεδρείο της μαθητικής κοινότητας του τμήματος ή και ολόκληρο το τμήμα, με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας ύστερα από πρόταση του/της υπεύθυνου/ης του τμήματος.
  • ε) συνεδριάζει κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και εκτός ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών,
  • στ) συζητεί και εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών θέματα που σχετίζονται με την παιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθητών/τριών του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους.

Πηγή [alfavita.gr]

Εκπαιδευτικά Νέα Ημαθίας

Τα πάντα για τη Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Ημαθίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *