Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία της χώρας με τους εκπαιδευτικούς να έχουν επιστρέψει στις σχολικές τους μονάδες στις αρχές του μήνα.
Η φετινή σχολική χρονιά για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια φέρνει 11 αλλαγές τις οποίες και σας παρουσιάζουμε όπως ακριβώς τις έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας
Σε μέρος των αλλαγών αυτών που θα διαβάσετε παρακάτω αναφέρθηκε και η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στην ΔΕΘ αναφέρθηκε στο ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολείων και της χρήσης του κινητού από τους μαθητές μιλώντας για το ανοικτό ενδεχόμενο τοποθέτησης lockers στα σχολεία
11 αλλαγές στα σχολεία
Τις παρακάτω αλλαγές παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στα τέλη του Αυγούστου.
Όπως είπε «κάποιος θα το έλεγε αυστηροποίηση, εγώ θα το έλεγα εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις παραβατικές συμπεριφορές στο σχολείο. Είναι κάτι το οποίο μας το ζητούσαν μετ’ επιτάσεως και καθηγητές αλλά και γονείς. Η επαναφορά, ας πούμε, της πενθήμερης αποβολής ή και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, θεωρούμε ότι είναι παρεμβάσεις οι οποίες στην παρούσα συγκυρία είναι απολύτως επιβεβλημένες».
«Όποιος βιντεοσκοπεί θα αλλάζει σχολείο»
Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε νέφερε ότι και παλιά υπήρχε μια εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, όμως δεν είχε συνέπειες για τη χρήση τους.
Στην εμφανή κατοχή και χρήση προβλέπεται η ποινή της μιας μέρας αποβολή ενώ άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, αυτός ο οποίος βιντεοσκοπεί το πρόσωπο, μαθητής ή μαθήτρια που βιντεοσκοπεί, θα αλλάζει σχολείο, διευκρίνισε ο υπουργός.
Αυτά τα μέτρα από την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής στα σχολεία, όπως υπήρχε στα δικά μας χρόνια, μέχρι μέτρα που αφορούν την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι ένα πλαίσιο συνεπειών που μας ζητούσαν κυρίως οι ίδιοι οι καθηγητές κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και επεσήμανε ότι αυτά αποτελούν εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών.
Ρεκόρ διορισμών εκπαιδευτικών
Δέκα χιλιάδες νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων θα ενισχύσουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού είναι σχεδόν ισάριθμοι με εκείνους που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και το 2023 μαζί, αλλάζοντας έτσι τη σχέση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τους μόνιμους διορισμούς και τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους διορισμούς στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη, με τετραπλάσιες θέσεις σε σχέση με το 2023 και αυξημένες προσλήψεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Οι ανάγκες παράλληλης στήριξης στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού αναμένεται να καλυφθούν πλήρως.
Ψηφιακό φροντιστήριο
Φέτος, ξεκινά πιλοτικά το Ψηφιακό Φροντιστήριο στις 16 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας σε χιλιάδες μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανές απογευματινές παραδόσεις μαθημάτων που περιλαμβάνονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και ειδικών μαθημάτων όπως τα γαλλικά, τα γερμανικά και το αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Οι μαθητές θα έχουν επίσης πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, με στόχο να καλυφθούν όλα τα μαθήματα μέχρι το 2025.
Αυτόνομες τάξεις
Σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαύδος και οι Αρκιοί θα αποκτήσουν μόνιμους εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων, ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα θα χρησιμοποιείται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δίνοντας έτσι πρόσβαση στην εκπαίδευση σε μαθητές που ζουν σε απομονωμένες περιοχές.
Διαδραστικά συστήματα μάθησης
Μέχρι το τέλος του 2024, θα έχουν εγκατασταθεί 36.264 διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε’ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου, ενώ ήδη 28.504 πίνακες βρίσκονται σε σχολικές αίθουσες. Παράλληλα, τα σχολεία εξοπλίζονται με νέα ρομποτικά συστήματα.
Εφαρμογή e-parents
Η νέα εφαρμογή e-parents παρέχει ενημέρωση στους γονείς για τη βαθμολογία, τις ανακοινώσεις και τις ειδοποιήσεις των σχολικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα προστεθούν λειτουργίες για τις απουσίες, την πρόοδο της διδακτέας ύλης και τον προγραμματισμό συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς.
Πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr
Η πλατφόρμα κατά της ενδοσχολικής βίας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της την προηγούμενη σχολική χρονιά, έχει ήδη δεχτεί σημαντική συμμετοχή από μαθητές και γονείς, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Νέος κανονισμός λειτουργίας σχολείων
Η Ελλάδα εισάγει αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η κατοχή και χρήση κινητών θα απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενώ οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα.
Δράσεις ενεργού πολίτη
Το πρόγραμμα σπουδών εναρμονίζεται με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευθύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργική σκέψη.
Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, όλοι οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού, μέσω της οποίας θα μπορούν να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.
Πιστοποιητικό πληροφορικής
Αναμορφώνεται το μάθημα της πληροφορικής, με νέο πιστοποιητικό που περιλαμβάνει τέσσερις κύριους άξονες: βασικές αρχές πληροφορικής, ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, καθώς και ηθικές/κοινωνικές πτυχές.
Αλλαγές στη λογοτεχνία
Εισάγεται η ανάγνωση ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο, με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της κριτικής σκέψης των μαθητών.
Τέλος, η έννοια του πολλαπλού βιβλίου θα εφαρμοστεί σταδιακά, με ψηφιακή και έντυπη μορφή, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πηγών μάθησης.
Πηγή [alfavita.gr]