Το Εργαστήριο «Γλωσσολογίας» μετονομάζεται σε Εργαστήριο «Γλωσσολογίας, Λαογραφίας και Λογοτεχνίας»

Το Εργαστήριο «Γλωσσολογίας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετονομάζεται σε Εργαστήριο «Γλωσσολογίας, Λαογραφίας και Λογοτεχνίας», με ακρώνυμο «ΕΡ.ΓΛ.ΛΑ.ΛΟ.», με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Το Εργαστήριο εξυπηρετεί διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Γλωσσολογίας, της Λαογραφίας και της Λογοτεχνίας. Πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο καλύπτει τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και διδακτικές ανάγκες του αντίστοιχου (άτυπου) Τομέα.

Η μετονομασία αυτή κρίθηκε από το Πανεπιστήμιο, σκόπιμη, προκειμένου να εκπροσωπούνται θεσμικά όλες οι επιστημονικές πειθαρχίες που, ούτως ή άλλως, από την αρχική ίδρυση του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (Α’ 182/2000) συμβάλλουν στη λειτουργία και ανάδειξή του.

Εσωτερικός Κανονισμός

Η λειτουργία του εργαστηρίου διέπεται από τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό, όπως αναλύεται στα παρακάτω άρθρα.

Άρθρο 3

Αποστολή -Σκοπός (και τομείς δραστηριότητας)

Το Εργαστήριο, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, επιτελεί διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες στα εξής πεδία:

– Διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως πρώτης, δεύτερης ή ξένης.
– Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
– Διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας κληρονομιάς στην ελληνική διασπορά.
– Περιγραφή και ανάλυση της ελληνικής γλώσσας με βάση τις αρχές της Γενικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας.
– Γραμματισμοί , πολυγραμματισμοί.
– Μελέτη της γλωσσικής ετερότητας στην εκπαίδευση. – Μελέτη της γλωσσικής ετερότητας ως φαινόμενο στα Δωδεκάνησα.
– Αξιοποίηση της γλωσσικής ετερότητας και ποικιλότητας στην εκπαίδευση.
– Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη γλωσσική εκπαίδευση.
– Μελέτη γλωσσικών προγραμμάτων σπουδών και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού.
– Λογοτεχνία και διδακτική της λογοτεχνίας με έμφαση στη νεοελληνική λογοτεχνία και στην ελληνική λογοτεχνία της Κύπρου.
– Παιδική/Νεανική λογοτεχνία και αξιοποίησή της στην εκπαίδευση.
– Θεωρία, Ιστορία και Κριτική της λογοτεχνίας.
– Έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού, τόσο μέσα από τη μελέτη πηγών και αρχείων όσο και μέσα σε σύγχρονα περιβάλλοντα, όπως τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και η κοινωνική δικτύωση.
– Λαογραφική έρευνα και αξιοποίησή της στην εκπαίδευση.
– Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα επιστημονικά πεδία της εκπαιδευτικής γλωσσολογίας, λογοτεχνίας και λαογραφίας.

Το Εργαστήριο έχει ως σκοπό:

1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος στο οποίο ανήκει το Εργαστήριο, καθώς και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1,

2. την τεκμηρίωση, την έρευνα και τη μελέτη στους χώρους της Γλωσσολογίας, της Λαογραφίας και της Λογοτεχνίας,

3. την οργάνωση, εκπόνηση και υποστήριξη μεταπτυχιακών ερευνών/διατριβών,

4. την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για προ- πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες,

5. την επιδίωξη συνεργασίας με μέλη Δ.E.Π. άλλων συγγενών τμημάτων των AEI της χώρας, καθώς και Πανεπιστημίων ή Ερευνητικών Κέντρων της αλλοδαπής,

6. την υποβοήθηση και την ανάπτυξη της θεωρητικής έρευνας στη χώρα μας στα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται το Εργαστήριο

7. την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4957/2022 (Α’ 141),

8. τη συνεργασία με εκπαιδευτικές υπηρεσίες για προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος,

9. την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδριάσεων, διαλέξεων και επιμορφωτικών δράσεων για εκ- παιδευτικούς,

10. την έκδοση επιστημονικού περιοδικού, όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής και λοιπής δραστηριότητας των μελών ΔEΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.E. και άλλων συγγενών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των AEI της χώρας και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλλοδαπής,

11. τη δημιουργία ψηφιακής αρχειοθήκης η οποία θα περιέχει οπτικοακουστικά μέσα και ηλεκτρονικά μαθησιακά υλικά, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές/φοιτήτριες στο πλαίσιο ερευνητικών προ- γραμμάτων, των πρακτικών ασκήσεων καθώς επίσης και να αξιοποιηθούν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,

12. τη δημιουργία ειδικής επιστημονικής βιβλιοθήκης,

13. την παραγωγή και παιδαγωγική εφαρμογή διδακτικού υλικού,

14. τη δημιουργία εναλλακτικών διδακτικών μοντέλων και μαθησιακών εργαλείων

15. την ανάλυση των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων, σχετιζόμενων με τα αντικείμενα που θεραπεύει το Εργαστήριο.

Άρθρο 4 Προσωπικό

Το Εργαστήριο στελεχώνεται από Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του οποίου η επιστημονική ενασχόληση εμπίπτει στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου, καθώς και από λοιπό Προσωπικό του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπως Μέλη Ε.Ε.Π. Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π. και Διοικητικό Προσωπικό σύμφωνα με τις κείμενες δια- τάξεις. Επίσης δύναται να απασχολούνται επιπλέον κατηγορίες προσωπικού εφόσον το επιτρέπουν οι πόροι του Εργαστηρίου.

Άρθρο 5 Διοίκηση-Αρμοδιότητες

1. Το Εργαστήριο διοικείται από τον/την Διευθυντή/ ντριά του. Ως Διευθυντής/ντρια πανεπιστημιακού εργαστηρίου εκλέγεται μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), πλήρους απασχόλησης, της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Η θητεία του Διευθυντή είναι τριετής. Η επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Διευθυντή πανεπιστημιακού εργαστηρίου επιτρέπεται χωρίς περιορισμό θητειών. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για το αξίωμα του Διευθυντή έχουν μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν τοποθετηθεί και υπηρετούν στο πανεπιστημιακό εργαστήριο και έχουν ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του εργαστηρίου.

2. Ο/Η Διευθυντής/τρια του Εργαστηρίου ασκεί τις αρμοδιότητες του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αλλά και επιπλέον αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο συντονισμός του διδακτικού (προ- πτυχιακού-μεταπτυχιακού) και ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου, η κατάρτιση και η υποβολή στη Συνέλευση του Τμήματος του ετήσιου προγράμματος λειτουργίας του Εργαστηρίου και η μέριμνα για την τήρησή του, η μέριμνα για τη στελέχωση, την οικονομική διαχείριση και την κατανομή των χώρων του Εργαστηρίου, η εισήγηση στη Συνέλευση του Τμήματος για τον ορισμό των υπευ- θύνων για τα αναλώσιμα υλικά και τον κινητό εξοπλισμό και η υπογραφή κάθε εξερχόμενου του εγγράφου.

Άρθρο 6
Έδρα – Εγκατάσταση-Υλικοτεχνική Υποδομή

1. Το Εργαστήριο έχει ως έδρα την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία εδρεύει στη Ρόδο και, ειδικότερα, την αίθουσα που έχει παραχωρηθεί στο υφιστάμενο (και μετονομαζόμενο) Εργαστήριο Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε χώρους που παραχωρούνται σ’ αυτό για την εγκατάσταση των οργάνων και του λοιπού τεχνικού εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη διενέργεια των εργαστηριακών ή πρακτικών ασκήσεων και των ερευνητικών προγραμμάτων. Στον χώρο εγκατάστασης τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του Εργαστηρίου.

2. Ο/Η Διευθυντής/ντρια ενημερώνεται, πριν από τη διεξαγωγή κάθε εργασίας που γίνεται στο Εργαστήριο στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος ή άλλου έργου που έχει αποφασισθεί, και καθορίζει την κατά προτεραιότητα χρησιμοποίηση οργάνων και χώρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική απόφαση.

3. Ο/Η Διευθυντής/ντρια έχει την ευθύνη για την εν γένει λειτουργία του Εργαστηρίου, τη χρησιμοποίηση οργάνων και υλικών που ανήκουν σ’ αυτό, την παραμονή των εργαζομένων (προσωπικού, φοιτητών, επισκεπτών), στους χώρους, καθώς και στην προστασία των οργάνων και εγκαταστάσεων του Εργαστηρίου από τυχόν βλάβες.

4. Η χρησιμοποίηση ειδικών οργάνων του Εργαστηρίου επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό του ή σε άλλους ερευνητές/τριες που έχουν ειδική επί των οργάνων αυτών εκ- παίδευση και εξουσιοδότηση από το/την Διευθυντή/ντρια αυτού. Κινητά όργανα και σκεύη, τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή εργασιών, επιστρέφονται, μετά τη χρησιμοποίησή τους, στην κατάσταση που είχαν παραδοθεί.

5. Στην περίπτωση που είναι δυνατή κατά τις ισχύουσες διατάξεις η πρόσληψη επιστημόνων στους τομείς των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, η πρόσληψη διενεργείται κατόπιν εισήγησης του/της Διευθυντή/ντριας και τα μέλη του Εργαστηρίου στα αρμόδια όργανα του Τμήματος.

Άρθρο 7
Λειτουργία (κανόνες λειτουργίας του Εργαστηρίου)

1. Το Εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο χώρο εγκατάστασης τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του Εργαστηρίου.

2. Ο/Η Διευθυντής/ντρια ενημερώνεται πριν από τη διεξαγωγή κάθε εργασίας, που γίνεται στο Εργαστήριο στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος ή άλλου έργου, που έχει αποφασισθεί και καθορίζει την προτεραιότητα στη χρησιμοποίηση οργάνων και χώρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική απόφαση.

Άρθρο 8 Πόροι

Η λειτουργία του Εργαστηρίου θα γίνεται από ίδιους πόρους οι οποίοι θα προέρχονται από:

α. Την υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και την εκπόνηση μελετών και παροχή υπηρεσιών προς δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.

β. Τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών δεδομένων.

γ. Την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).

δ. Τις ειδικές εισφορές και κάθε είδους χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς και Νομικά ή Φυσικά Πρόσωπα.

ε. Τις κληρονομιές, τις δωρεές, χορηγίες και τις κληροδοσίες που δίνονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τους σκοπούς του Εργαστηρίου.
στ. Συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια. ζ. Από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Άρθρο 9 Τηρούμενα βιβλία

Για τις ανάγκες του Εργαστηρίου δύνανται να τηρούνται τα ακόλουθα βιβλία και στοιχεία: βιβλίο περιουσιακών στοιχείων, φάκελος οικονομικών στοιχείων κάθε έτους, κατάλογος επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών και οργάνων, αρχείο ερευνητικών προγραμμάτων, βιβλίο μεταβολών προσωπικού, πρωτόκολλο εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων.

Με απόφαση του/της Διευθυντή/τριας μπορεί να τηρείται και κάθε άλλο βιβλίο ή στοιχείο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και κρίνεται απαραίτητο για το Εργαστήριο.

Άρθρο 10 Τίτλος-Σφραγίδα

1. Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι «Εργαστήριο Γλωσσολογίας, Λαογραφίας και Λογοτεχνίας» και αναγράφεται σε κάθε έντυπό του, μαζί με το διακριτικό του τίτλο. Ο τίτλος αυτός καθώς και τα στοιχεία του/ της Διευθυντή/τριας του εργαστηρίου αναγράφονται στους χώρους του τμήματος που είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο.

2. Το Εργαστήριο χρησιμοποιεί για την αλληλογραφία του όμοια στρόγγυλη σφραγίδα με αυτή του τμήματος και την προσθήκη του τίτλου του καθώς και του διακριτικού τίτλου.

3. Ανάλογη σφραγίδα με τα στοιχεία στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιεί το εργαστήριο για την ξενόγλωσση αλληλογραφία του.

Πηγή [alfavita.gr]

Εκπαιδευτικά Νέα Ημαθίας

Τα πάντα για τη Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Ημαθίας.