Πανελλήνιες 2023: Παρότι τα Τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ έχουν συχνά παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών και ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, η ένταξή τους στους τομείς των ΕΠΑ.Λ. δεν κατανέμεται με τον ίδιο τρόπο…
Πανελλήνιες 2023: Παρόλο που τα ελληνικά τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συχνά έχουν παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών και ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, η ένταξή τους στους τομείς των ΕΠΑ.Λ. δεν κατανέμεται με τον ίδιο τρόπο:
Kαταρχάς, οι 9 τομείς σπουδών των ΕΠΑ.Λ. τους οποίους μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές από τη Β΄ λυκείου είναι:
- Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
- Διοίκησης και Οικονομίας
- Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
- Εφαρμοσμένων Τεχνών
- Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
- Μηχανολογίας
- Ναυτιλιακών επαγγελμάτων
- Πληροφορικής
- Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας
Όσοι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους, μπορούν να δηλώσουν προτίμηση για όσα τμήματα επιθυμούν από αυτά που περιλαμβάνονται στον αντίστοιχο Τομέα αποφοίτησής τους, καθώς και στην Κοινή Ομάδα Σχολών όλων των Τομέων.
Ωστόσο, η κατανομή των τμημάτων, τα οποία μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι των εννιά τομέων έχει τα εξής «παράδοξα»…:
- Τα τμήματα Κοινωνικής εργασίας (=δικαιώματα κοινωνικού λειτουργού): του ΠΑ.Δ.Α. και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. τα δηλώνουν μόνο οι υποψήφιοι του τομέα της Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας , ενώ το αντίστοιχο του ΔΠΘ Κομοτηνής ανήκει μόνο στον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας!
- Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων και μηχανικών υπολογιστών του Παν Πελοποννήσου και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., μπορούν να τα δηλώσουν οι υποψήφιοι του τομέα της Πληροφορικής και του τομέα της Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, ενώ το Ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών ΠΑ.Δ.Α ανήκει μόνο στον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
- Τα παρακάτω επτά τμήματα υπάγονται στο ΠΕ04.04 Βιολόγων: Ωστόσο τα τέσσερα τμήματα Βιολογίας (Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ., Παν. Πατρών, Παν. Κρήτης) και το Μοριακής Βιολογίας Δ.Π.Θ. εντάσσονται μόνο στον τομέα Υγείας, ενώ τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας , καθώς και το Βιολογικών εφαρμογών και Τεχνολογιών Παν Ιωαννίνων , εντάσσονται στον τομέα Υγείας, αλλά επιπλέον και στον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
- Τα τρία τμήματα Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, Παν Θεσσαλίας, Παν Αιγαίου μπορούν να τα δηλώσουν οι υποψήφιοι των τομέων: 1. Μηχανολογίας, 2. Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, 3. Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, 4. Ναυτιλιακών επαγγελμάτων, αλλά μόνο το τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο μπορούν να το δηλώσουν και υποψήφιοι του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών (!)
- Τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος: το τμήμα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εντάσσεται στον τομέα Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και στον τομέα της Μηχανολογίας, ενώ το τμήμα του Δ.Π.Θ. Ξάνθης, μπορούν να το δηλώσουν επιπλέον και οι υποψήφιοι των τομέων Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ναυτιλιακών επαγγελμάτων
- Τα τέσσερα τμήματα Χημικών μηχανικών (Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ., Παν. Πατρών, Παν. Δυτ. Μακεδονίας) δεν μπορεί να τα δηλώσει κανένας υποψήφιος του ΕΠΑ.Λ., εφόσον δεν εντάσσονται σε κανέναν τομέα, αντίθετα μόνο οι υποψήφιοι των τομέων Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών επαγγελμάτων, Μηχανολογίας, Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έχουν την ευκαιρία να γίνουν χημικοί μηχανικοί δηλώνοντας το τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.
- Όσον αφορά τα τμήματα Μηχανικών παραγωγής και διοίκησης: του Πολυτεχνείου Κρήτης εντάσσεται στους τομείς Μηχανολογίας, Πληροφορικής και Διοίκησης και Οικονομίας, ενώ του Δ.Π.Θ. Ξάνθης επιπλέον και στον τομέα της Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα δύο αυτά τμήματα είναι πολυτεχνικά και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Τέλος, το τμήμα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ανήκει σε όλους τους παραπάνω τομείς και επιπλέον και στον τομέα των Ναυτιλιακών επαγγελμάτων.
- Τα τμήματα Μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων Παν Αιγαίου (Σύρος) και Παν Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), τα οποία έχουν ως αντικείμενο μεταξύ άλλων και το βιομηχανικό design , είναι απορίας άξιο γιατί οι υποψήφιοι των Εφαρμοσμένων Τεχνών μπορούν να δηλώσουν μόνο αυτό της Κοζάνης και οι υποψήφιοι του τομέα Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μόνο αυτό της Σύρου. Επίσης, και τα δύο ανήκουν στους τομείς Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, ενώ το αντίστοιχο της Κοζάνης και στο Ναυτιλιακών επαγγελμάτων.
- Τα δύο τμήματα με βασικό αντικείμενο την Αρχειονομία και Βιβλιοθηκονομία εντάσσονται στον τομέα της Διοίκησης και Οικονομίας, ωστόσο το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑ.Δ.Α. και στον τομέα της Πληροφορικής , ενώ το Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Παν. Κέρκυρας και στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών .
- Όλα τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντάσσονται μόνο στο τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, αλλά το τμήμα του Γ.Π.Α Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου και στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Ελένη Αλπανίδου, Σύμβουλος Σπουδών της ORIENTUM – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
Πηγή: [neolaia.gr]