Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς επίσημο θεσμικό όργανο…
Στα προβλήμα που αντιμετωπίζουν οι Βιοεπιστήμονες στην Ελλάδα αναφέρεται η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα 70 χρόνια από την ανακάλυψη της δομής του DNA (25 Απριλίου 1953)
Όπως αναφέρουν, παρά τις υποσχέσεις, εδώ και μία τετραετία, το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρά στη θέσπιση ΝΠΠΔ για τους Βιολόγους. Η θέσπισή του (πάγιο αίτημα του Κλάδου) θα είχε διττό νόημα: Αφενός θα κατοχύρωνε την επαγγελματική υπόσταση των απόφοιτων Βιολογικών Επιστημών στο χώρο της Υγείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφετέρου, μέσω της έκδοσης άδειας εργασίας ανά τομέα, θα διασφάλιζε τους έχοντες τα κατάλληλα επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα.
Η ανακοίνωση της ΠΕΒ
Σε λίγες μέρες εορτάζονται τα 70 χρόνια από τη δημοσίευση της ανακάλυψης της δομής του DNA (25 Απριλίου 1953). Η μεγαλειώδης αυτή ανακάλυψη οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη της Βιολογίας και ιδιαίτερα των πεδίων της Γενετικής, της Γονιδιωματικής της Βιοτεχνολογίας και πλήθους άλλων επιστημονικών πεδίων. H νέα αυτή γνώση βρήκε άμεση εφαρμογή στην ανθρώπινη Υγεία αφού άλλαξε την επιστημονική αντίληψη για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών. Τρανταχτά παραδείγματα: η πρόληψη κληρονομούμενων γενετικών νοσημάτων μέσω προγεννητικού ελέγχου, η μελέτη μεταλλάξεων σε γονίδια που ενέχονται σε κληρονομούμενες καρδιαγγειακές παθήσεις, η γονιδιακή μελέτη της ογκογένεσης και η εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών στον καρκίνο, η έγκυρη ταυτοποίηση ιών με μοριακές τεχνικές και η παρασκευή αντίστοιχων εμβολίων (mRNA) στις ιώσεις και βεβαίως η γονιδιακή θεραπεία.
Σε όλο το σύγχρονο κόσμο χιλιάδες Βιοεπιστήμονες συμβάλλουν καταλυτικά, είτε ερευνητικά είτε υλοποιώντας διαγνωστικές εφαρμογές, στην εξέλιξη και στην αξιοποίηση της παραγόμενης επιστημονικής πληροφορίας.
Δυστυχώς η χώρα μας ακόμη και σε αυτό το πεδίο για άλλη μια φορά γίνεται παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο εφόσον αρνείται να προβεί σε νομική θεσμοθέτηση αυτού του κρίσιμου πεδίου παροχής υπηρεσιών χωρίς να εκτιμά τους κινδύνους που εγκυμονεί το καθεστώς ανομίας. Παρόλο που στην Ελλάδα οι γενετικές εξετάσεις παρέχονται αδιάλειπτα τα τελευταία 30 χρόνια οι Βιολόγοι -Γενετιστές στελεχώνουν εργαστηριακές δομές Υγείας, δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα παραμένουν ένας κλάδος φάντασμα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς επίσημο θεσμικό όργανο!
Συγκεκριμένα και παρά τις υποσχέσεις, εδώ και μία τετραετία, το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρά στη θέσπιση ΝΠΠΔ για τους Βιολόγους. Η θέσπισή του (πάγιο αίτημα του Κλάδου) θα είχε διττό νόημα: Αφενός θα κατοχύρωνε την επαγγελματική υπόσταση των απόφοιτων Βιολογικών Επιστημών στο χώρο της Υγείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, (https://esco.ec.europa.eu/en/classification/occupation?uri=http://data.europa.eu/esco/occupation/b7b17a85-ccd0-4d2f-92f2-7e99839731b0site) αφετέρου, μέσω της έκδοσης άδειας εργασίας ανά τομέα, θα διασφάλιζε τους έχοντες τα κατάλληλα επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα.
Εκτός από την άδεια Εργασίας το Υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και στην έναρξη εκπαίδευσης και απόδοσης της ήδη θεσμοθετημένης ειδικότητας της Εργαστηριακής Γενετικής. Οι καθυστερήσεις αυτές αποτελούν πλήγμα στην αξιοπιστία των γενετικών αναλύσεων αφού δεν υπάρχει πιστοποίηση για τους υπογράφοντες τα αποτελέσματα αυτά.
Τέλος, η παντελής απουσία σχεδιασμού, από πλευράς Υπουργείου, για αναγνώριση θεσμοθέτηση νέων, εκτός Γενετικής, ειδικοτήτων όπως της Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας, και της Κλινικής Εμβρυολογίας που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα κράτη και αποδίδονται, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση Certification for clinical embryologists (eshre.eu) στους απόφοιτους Βιολογικών Επιστημών, επίσης επηρεάζει την αξιοπιστία των αντίστοιχων εξετάσεων.
Αλήθεια δεν διδάχτηκε το Υπουργείο από το πρόσφατο δυστύχημα όπου η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η μη πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων είχε καταστροφικές συνέπειες; Μήπως η διαφορά είναι ότι στην Υγεία τα θύματα δεν είναι τόσο άμεσα μετρήσιμα και ορατά; Προτίθεται η Πολιτεία να αποτρέψει τον ερασιτεχνισμό , τις αναχρονιστικές πρακτικές που αντιδρούν σε κάθε επιστημονική εξειδίκευση και έμπρακτα να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για βελτίωση των προσφερόμενων διαγνωστικών εργαστηριακών υπηρεσιών προς όφελος του Πολίτη;
Πηγή: [alfavita.gr]