Αφού διασφαλιστεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί χωρίς προβλήματα θα εκδοθεί θα ορισθούν οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων και ταυτόχρονα θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος
Την Παρασκευή αλλά μπορεί και από εβδομάδα να ε’ναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων των φοιτητών που επιθυμούν να μετεγγραφούν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ ανέφερε στο esos υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Παιδείας.
Όπως μας είπε ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας:
Γίνεται παραμετροποίηση την πλατφόρμας, σύμφωνα με τα νέο δεδομένα τα οποία προέκυψαν από από τις νέες διατάξεις για τους φοιτητές τρίτεκνων οικογενειών.
Αφού διασφαλιστεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί χωρίς προβλήματα θα εκδοθεί θα ορισθούν οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων και ταυτόχρονα θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.
Στο μεταξύ όπως ήδη έγινε γνωστό με άλλο ρεπορτάζ μας δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροποποιητική υπουργική απόφαση για τους φοιτητές τρίτεκνων οικογενειών, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την έκδοση της εγκυκλίου για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φοιτητών , οι οποίες εκτιμάται ότι αναμένεται να αγγίξουν τις 10.000.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ
Τα αποτελέσματα των μετεγγραφών, από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, αναμένεται να εκδοθούν το πολύ σε δυο εβδομάδες.
Η εγκύκλιος αναμένεται να είναι η ίδια με την περσινή με εξαίρεση την κατηγορία φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών, μετά την σχετική τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή .
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την περσινή εγκύκλιο
Πατήστε εδώ για να δείτε την τροπολογία για τους τρίτεκνους
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση με τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ για τις μετεγγραφές
Επιπλέον οι φοιτητές 104 τμημάτων δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο τμήμα, αφού τα τμήματά τους δεν έχουν αντιστοιχίες.
Πρόκειται για τα εξής τμήματα:
Το σκεπτικό της μη αντιστοίχισης 93 πανεπιστημιακών τμημάτων για τις μετεγγραφές φοιτητών
Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα σε έγγραφα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), για τη μη αντιστοίχιση πανεπιστημιακών τμημάτων για τις μετεγγραφές των φοιτητών το Ανώτατο Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη:
1. τα στοιχεία της συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών,
2. την ενδεχόμενη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων και τις σχετικές προγενέστερες αποφάσεις της ΕΘ.Α.Α.Ε. και της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ),
Μεταξύ των στοιχείων συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών εξετάζονται:
1. ιδίως η ύπαρξη κοινών μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70%,
2. η ύπαρξη του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού μελών ΔΕΠ για την κάλυψη των αναγκών της διδασκαλίας σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών,
3. το πλήθος και η ύπαρξη συνάφειας μεταξύ των προσφερόμενων κατευθύνσεων σπουδών,
4. η διάρκεια σπουδών σε εξάμηνα καθώς και τα έτη από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος σπουδών και η συνακόλουθη επιτυχής ολοκλήρωση και υλοποίηση του αρχικού ακαδημαϊκού σχεδιασμού.
Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία κριτήρια συντελούν στη διαφοροποίηση μεταξύ νέων και υφιστάμενων -με πολυετή λειτουργία-Τμημάτων (εν συντομία παλαιών). Διότι τα μεν νέα Τμήματα βρίσκονται στην έναρξη υλοποίησης ενός ακαδημαϊκού σχεδιασμού, τα δε υφιστάμενα έχουν ήδη ολοκληρώσει και επαναλάβει τον πλήρη κύκλο διάρκειας του προγράμματος σπουδών και έχουν παραγάγει τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα φοιτητών και αποφοίτων.
Σημειώνεται ότι με βάση την παρ. 2 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019 «ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων».
Δεδομένου ότι για τα νέα Τμήματα δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών, ώστε να κριθεί εάν αποκτώνται οι αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων, διαπιστώνεται η έλλειψη των προϋποθέσεων για τη σύγκριση μεταξύ νέων και παλαιών ομότιτλων Τμημάτων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο θέτει ως προϋπόθεση για την αντιστοίχιση των νέων Τμημάτων ότι «ιδιαίτερα στην περίπτωση νέων Τμημάτων, το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία τη λειτουργία τους επί τουλάχιστον 4 ή 5 χρόνια, ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη συνάφειά τους ή για την αντιστοίχισή τους με άλλα τμήματα».
Επιπλέον, ο ν. 4653/2020, άρθρο 8, παρ. 1, α και γ, θεσμοθέτησε την υποχρέωση των Ιδρυμάτων να προβαίνουν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των Τμημάτων και νέων προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη εκπλήρωση των κριτηρίων οργάνωσής τους ως εξής: «Το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ, ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) αξιολογεί τα Α.Ε.Ι. και τις επιμέρους ακαδημαϊκές και ερευνητικές τους μονάδες και πιστοποιεί αν πληρούν τα κριτήρια οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου 3 κύκλου,…γ) πιστοποιεί τα νέα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, ύστερα από αίτημα του οικείου Α.Ε.Ι. και της αντίστοιχης ακαδημαϊκής του μονάδας,…». Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα νέα Τμήματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί.”.
Σημειώνεται ότι Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ισχύει μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και αφορά στον καθορισμό της αντιστοιχίας Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών αποκλειστικά για την διαδικασία των μετεγγραφών ενώ σε καμία περίπτωση δεν αφορά στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Πηγή [esos.gr]